Rokende moeder maakt dochter verslaafd


Dat roken door zwangere vrouwen een gevaar oplevert voor de foetus, was al bekend. Wie rookt tijdens de zwangerschap riskeert een kind met een laag geboortegewicht, wiegendood, een verhoogd risico op ADHD en andere gedragsstoornissen. Ongeveer 10 procent van de rokende vrouwen houdt niet op tijdens de zwangerschap.

Een nieuwe studie voegt aan die lange lijst met nadelen nog eentje toe: de dochters van vrouwen die tijdens de zwangerschap roken, raken zelf ook sneller verslaafd aan nicotine. Een 40-jarige studie, gepubliceerd in Biological Psychiatry, levert sterk bewijs dat dochters van moeders die rookten tijdens de zwangerschap een verhoogd risico hebben op nicotine verslaving in de volwassenheid.

De kans dat een dochter zelf aan het roken slaat wordt nog groter als de moeder tijdens de zwangerschap ook nog eens bloot staat aan een hoop stress. De onderzoekers van Yale University School of Medicine in de VS noemen gestrest roken tijdens de zwangerschap een ‘double hit’ die bijna garandeert dat dochters later met dezelfde problemen kampen.

De onderzoekers gingen niet over één nacht ijs, maar gebruikten de gegevens van meer dan 50.000 zwangere vrouwen uit 1959. De nakomelingen van die vrouwen werden 40 jaar lang gevolgd door de onderzoekers.