Rokende grootmoeder geeft kleindochter autisme


zwangerschap

Grootmoeders die roken tijdens hun zwangerschap, bezorgen hun kleindochters een grotere kans om autisme te ontwikkelen. Dat beweren onderzoekers van de universiteit in het Britse Bristol in het wetenschappelijke vakblad Scientific Reports. De schadelijke gevolgen van het roken worden via de genetica doorgegeven aan de volgende generatie.

Ze komen tot die conclusie na het bestuderen van gegeven van 14.500 vrouwen uit de jaren negentig. Uit de cijfers blijkt dat een rokende oma haar kleindochter opzadelt met een 53 procent hogere kans. Autisme is een aandoening die de ontwikkeling van sociale vaardigheden in de weg zit. In ernstige gevallen zodanig dat geen enkel contact met een kind mogelijk is.

Normaal hebben vooral mannen last van autisme, maar bij vrouwen komt het ook voor. Vooral als de omstandigheden niet optimaal waren tijdens de zwangerschap. Maar nu is bewezen dat het zelfs al mis kan gaan twee generaties verder. Het roken van oma lijkt overigens geen gevolgen te hebben voor zonen en kleinzonen.

De wetenschappers uit Bristol denken dat het komt doordat roken de zuurstofopname belet. Bepaalde strengen DNA kunnen daardoor beschadigd raken. Door die beschadiging ontwikkelingen kinderen autisme. De dochter van een rokende vrouw heeft daar gek genoeg geen last van, maar ze geeft de beschadiging door via de vrouwelijke lijn aan haar dochter, die wel de gevolgen ondervindt, soms decennia later.