Roken vergroot kans psychiatrische aandoening


roken

Roken lijkt de kans op het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen te verhogen. Dit schrijft het Amsterdams Academisch Medisch Centrum (AMC) deze maand in het vakblad The British Journal of Psychiatry.

In de psychiatrie roken veel patiënten; tot wel 75 procent. Het AMC toonde aan dat de kans op het krijgen van een manische depressieve aandoening anderhalf tot twee keer zo groot is onder rokers. Dit zou kunnen komen doordat nicotine de chemische balans in de hersenen verstoort en tabak ontstekingsreacties veroorzaakt in het lichaam.

Lang bestond het idee dat rokende psychiatrische patiënten baat bij hebben te roken, omdat bepaalde symptomen erdoor zouden afnemen en roken sneller denken zou bevorderen. Volgens de onderzoekers van het AMC is hiervoor geen bewijs. Sterker nog, rokers hadden vaker problemen met het geheugen dan niet-rokers en hadden vaker last van psychotische en depressieve symptomen. Stoppen met roken hing samen met een grotere snelheid van denken bij patiënten met een psychose.

Patiënten die begonnen met roken vertoonden vaker een toename van wanen of hallucinaties. Stoppen met roken kan, los van lichamelijke gezondheidswinst, dus ook psychische winst opleveren. Zelfs bij volgende generaties.