Roken maakt niet meer drinken moeilijk


Iemand die rookt en een alcoholverslaving ontwikkelt, zal moeilijker met de de drank kunnen stoppen dan een niet-roker. Beide drugs beïnvloeden namelijk dezelfde receptoren in de hersens, GABA A genoemd, die zorgen voor het gevoel van beloning en bevrediging na een glas of een peuk. Een alcoholist die blijft roken, houdt daar een prikkeling.

Dat hebben neurobiologen van de universiteit Yale in de Verenigde Staten ontdekt. Ze maakten scans van de hersens van mensen die therapie hadden om van alcoholverslaving af te komen. Ze zagen dat mensen die drinken en roken twee keer zo veel zin in een borrel hebben tijdens hun poging om van de alcohol af te komen.

GABA A receptoren zitten in de hersens en spelen een grote rol bij het dronken worden. Door deze receptoren met alcohol te beïnvloeden ontstaat het gevoel van verdoving. Wie veel drinkt, beïnvloedt deze receptoren permanent, hun werking verandert. Tijdens alcoholtherapie wordt dat ongedaan gemaakt.

Maar roken werkt ook op GABA A en maakt dat proces moeilijker, blijkt nu. De onderzoekers raden dan ook aan om beide verslavingen tegelijkertijd op te geven. Om dat niet te moeilijk te maken, stellen ze nicotinepleisters voor, die werken niet in op de GABA A receptoren.

Het onderzoek is beschreven in de database Pnas.