Roken maakt depressief


Schone longen, een gezonde bloedsomloop, een frissere adem: er zijn veel redenen om te stoppen met roken. Komt er eentje bij. Volgens Britse onderzoekers word je er ook nog eens gelukkiger door. Ze bekeken data van 26 eerdere onderzoeken onder mensen die stoppen met roken. Vaak wordt in dergelijke onderzoeken de psychische gesteldheid van mensen meegenomen.

De analyse van eerdere onderzoeken leverde een schat aan gegevens op. Zo waren stoppers na hun laatste sigaret minder angstig, depressief en zenuwachtig. Zelfs bij mensen die worden behandeld voor mentale problemen treedt een duidelijke verbetering op van hun situatie.

Volgens de onderzoekers van de universiteit van Birmingham is hiermee in ieder geval de mythe ontkracht dat je van roken ontspannen raakt. Het tegenovergestelde lijkt eerder het geval, roken is een bron van stress en depressie. Neem die bron weg, en je wordt in korte tijd een stuk gelukkiger. Daarbij komt ook nog het bevredigende gevoel dat je de kans op een voortijdige en pijnlijke dood behoorlijk kleiner hebt gemaakt.

Het onderzoek wordt opgenomen in het komende nummer van het British Medical Journal.