Roken laat mannen jonger sterven


dreamstime_xs_20354675

Het is een bekend verschijnsel: mannen sterven eerder dan vrouwen. Waarom? Het komt door roken. Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toont aan dat sigaretten verantwoordelijk zijn voor de drie tot zes jaar die mannen minder lang op deze planeet rondlopen.

Het team van de WHO keek onder andere naar sterftecijfers in de negentiende eeuw. Toen lag de levensverwachting van mannen en vrouwen nog veel dichter bij elkaar omdat er minder werd gerookt. Hoe rijker landen werden, hoe meer er werd gerookt, hoe groter het gat tussen mannen en vrouwen werd. Wereldwijd rookt 40 procent van de mannen, versus 9 procent van de vrouwen.

De toename in sterfelijkheid volgt exact de consumptie van sigaretten, het heeft een veel grotere invloed dan bijvoorbeeld de kwaliteit van de gezondheidszorg. In arme landen is het verschil gemiddeld drie jaar, in rijkere landen stijgt het naar zes.

Eerder Duits onderzoek toonde aan dat vrouwen geboren in de voormalige DDR tussen 1946 en 1950 duidelijk langer leven dan vrouwen die aan de andere kant van het prikkeldraad, in West-Duitsland hun eerste stapjes zetten. De reden? In het westen gingen veel meer vrouwen van deze generatie roken dan in het oosten.

Het WHO onderzoek is gepubliceerd in PNAS.