Roken kost 700 euro extra


Sigaretten kosten per pakje tegenwoordig tussen de 6 en 8 euro. Wie een pakje per dag rookt, is dus tussen de 2000 en 3000 euro per jaar kwijt. Maar de maatschappij heeft ook kosten door al dat gepaf. Om precies te zijn rond de 700 euro per roker. Die kosten ontstaan door extra medische handelingen en arbeidsuitval.

Het cijfer is afkomstig van het Helmholtz Zentrum in München (Duitsland), waar ze de gezondheidskosten van grote groepen rokers, ex-rokers en niet-rokers van de afgelopen 20 jaar tegen het licht hielden. Nu zijn er op basis van rekenmodellen eerder schattingen gemaakt van de bijkomende kosten van roken, maar het Helmholtz komt 50 procent hoger uit. Dat komt onder meer omdat er ook naar de werkelijke kosten op langere termijn is gekeken.

Het hoogst zijn de kosten van mensen die ophouden met roken omdat ze al ziek zijn geworden. Deze mensen leggen per persoon een rekening van 1100 neer bij de maatschappij. Deze kosten duren echter niet lang, omdat deze mensen gemiddeld niet lang meer leven.

Het onderzoek is gepubliceerd in BMC Health Services Research.