Roken: abrupt stoppen is beter


sigaretten

Het is voor veel mensen een bepalend moment in hun leven: stoppen met roken. Sommigen lukt het nooit, anderen weten de verslaving succesvol de nek om te draaien. Hoe heb je de meeste kans op succes? Door niet eerst te minderen en dan te stoppen, maar door abrupt op te houden met roken. Desnoods van twee pakjes per dag naar nul binnen 24 uur.

Dat zeggen onderzoekers van de Britse Oxford University. Zij lieten twee groepen rokers stoppen. De ene groep moest eerst hun sigarettenverbruik met 75 procent terugbrengen en daarna stoppen. De andere groep gebruikte de abrupte methode. Na vier weken rookte uit de eerste groep 39 procent niet, uit de abrupte groep bleef 49 procent van de peuken af.

Helemaal duidelijk was het na een half jaar. Van de reductiegroep was 16 procent van het roken af, van de abrupte groep 22 procent.

De onderzoekers verklaren het verschil door te wijzen op de langere moeilijke periode waar de reductiegroep doorheen moest. Het terugbrengen van het aantal sigaretten kostte al moeite, waarna ze ook nog eens door alle ellende van een stoppoging heen moesten. De abrupte groep kende alleen een periode van twee weken waarin ze hun lust naar een sigaret moesten bevechten.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine.