Rode wijn-onderzoeker fraudeur?


Rode Wijn

Van rode wijn leef je misschien toch niet langer. Wetenschapper Dipak K. Das deed onderzoek naar het verband tussen rode wijn en een langer leven en concludeerde dat je langer leeft als je regelmatig een glas drinkt. De Universiteit van Connecticut, waar Das hoofd van het cardiovasculaire team was, heeft bekend gemaakt dat haar onderzoeker gegevens heeft vervalst en verzonnen.

Naar aanleiding van een tip in 2008 werden alle activiteiten van de wetenschapper nagelopen. In 145 gevallen heeft hij zich schuldig gemaakt aan het verzinnen en vervalsen van onderzoeksgegevens. De universiteit heeft 11 wetenschappelijke tijdschriften op de hoogte gesteld van hun onderzoek naar onderzoeker. Das is op non-actief gesteld en wordt ontslagen.

In 2010 heeft de wetenschapper zich al eens verweerd tegen de aanklachten, hij zei toen slachtoffer te zijn van een ‘complot’. De fraude van Das doet denken aan die van de Nederlandse onderzoeker Diederik Stapel. De Universiteit van Tilburg ontsloeg hem vorig jaar nadat aan het licht kwam dat hij jarenlang onderzoeksdata heeft vervalst.

Follow Faqtman on Twitter