Rode wijn is supergeleider


Soms vragen wij ons af hoe experimenten ontstaan. Wie bedacht bijvoorbeeld dat wijn wel eens een supergeleider kon zijn?

Met trots brengt het Japanse Instituut voor Materiaalkennis een persbericht naar buiten: alcoholische dranken die een paar uur staan en dan tot 70 graden worden verwarmd, zijn supergeleiders, materialen die vrijwel geen elektrische weerstand hebben.

Supergeleiders zijn een belangrijk onderdeel in apparaten waar zeer veel stroom voor nodig is, als MRI scanners en kerncentrales. Tot nu toe werden er vaak sterk gekoelde metalen voor gebruikt.

Blijft de vraag: wie in het Japanse lab kreeg het idee om eens een fles pinot noir open te trekken, de wijn een nacht te laten staan, dan met de magnetron te verhitten om vervolgens de boel onder stroom te zetten? Het onderzoek heet Elucidation of the Mechanism of FeSe-based Superconductors and Search for New Substance, niet ‘ga naar de Gall en Gall en kijk welke drank het leuk doet met elektriciteit’, dus daar komt het niet door. Onderzoeksleider Yoshihiko Takano neemt zijn telefoon niet op, dus hem kunnen we het ook niet vragen.

Blijft maar één ding over: alle lezers van Faqt mededelen dat er een nieuwe supergeleider is ontdekt (best wel groot nieuws in de wereld van het elektro-onderzoek) en dat die voor 3,95 bij Albert Heijn in het schap staat. Plaatjes van eigen experimenten met (rode) wijn en batterijen kunnen naar info[at]faqt.nl. Als ze leuk zijn, publiceren we ze bij dit stuk.

Inzending van lezer Andre. Hij probeert het Japanse onderzoek na te doen, maar stuit vooralsnog op een paar problemen.