Rode voetballers schrikken af


Keepers die een rood tenue aanhebben, zullen vaker een penalty tegenhouden dan keepers die voetballen in een andere kleur. Voetballers zijn schijnbaar bang voor ze.

Een Britse sportpsycholoog lieten veertig voetballers honderden penalty’s nemen. De keepers in het doel trokken steeds een andere kleur shirt aan. De uitkomst was dat keepers die in het rood zijn gestoken meer ballen tegenhouden. Zij stopten ongeveer de helft van de strafschoppen, tegen ongeveer een kwart gestopte ballen door keepers in een geel, groen of blauw shirt.

Wat het effect is van een oranje shirt, is helaas nog niet bekend.
Wat het effect is van een oranje shirt, is helaas nog niet bekend.

Er zou een biologische verklaring kunnen zijn: in de natuur is rood een kleur die staat voor gevaar en agressie. Sportpsycholoog dr. Ian Greenlees kan nog wel een paar verklaringen bedenken: “Misschien is het wel iets dat we leren in onze vroege jaren. Rood wordt geassocieerd met waarschuwingsborden en verkeerslichten waarvoor je moet stoppen als ze rood zijn. En er is een associatie met mislukking: we krijgen ons schoolwerk terug met rode strepen.”

Ook in de sportgeschiedenis vindt de onderzoeker bewijzen dat een rood tenue een voordeel geeft. In de Engelse voetbalcompetitie zouden de laatste vijftig jaar teams in het rood significant vaker hebben gewonnen dat teams in andere kleuren.