Roddelen schaadt reputatie


Voor veel mensen is roddelen een aangenaam tijdverdrijf. Ze vinden het fijn om hun ideeën over het gedrag van anderen in de groep te gooien. En uit eerder onderzoek is gebleken dat het de band tussen twee mensen kan versterken.

Ook zouden vrouwen gelukkiger en gezonder worden als ze ze met vriendinnen kunnen roddelen. Het zou de aanmaak van het hormoon progesteron stimuleren, wat zorgt voor minder angst en stress. Daarnaast zou het op de werkvloer een belangrijke functie hebben, omdat het werknemers veel leert over de cultuur en groepsnormen van het bedrijf (wat kan wel en wat kan niet?)

Sappige kletspraat maakt je onbetrouwbaar

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Baltimore (US) blijkt echter dat roddelen zich ook tegen je kan werken. Psychologen ondervroegen vrouwen hoe ze aankeken tegen kennissen die wel of niet roddelen. Liefhebbers van kletspraat, bleken niet in de smaak te vallen. Ook zouden ze geen sociale invloed hebben op het werk. Stokers, ofwel roddelaars die negatieve geruchten verspreiden, waren het minst populair.

Onderzoeker Sally Farley licht toe: ‘Mensen luisteren wel naar roddels, maar ze vertrouwen de mensen die ze verspreiden niet.’ Volgens Farley worden liefhebbers van achterklap soms wel toegelaten in een vriendenkring, omdat mensen anders bang zijn belangrijke informatie te missen. Maar helemaal erbij horen doen ze nooit. Ze worden toch een beetje op afstand gehouden. Simpelweg omdat ze een onbetrouwbaar imago hebben.

Roddelen kan dus positief uitpakken, maar in veel gevallen zorgt het ervoor dat je er nooit helemaal bij hoort. En dat is nou net het tegenovergestelde van wat roddelaars willen.

Bron: Universiteit Baltimore. Foto: Tashka2000, Dreamstime