Robot windt mens op


robots

Robots zijn net mensen. Althans als het op seks aankomt. Mensen die wordt gevraagd een robot op een ‘intieme plek’ als het kruis of de billen aan te raken, vertonen tekenen van seksuele opwinding. Ze zweten meer en hebben wijdere pupillen. Ook twijfelen ze meer voordat ze hun hand op de gevoelige plekjes van een machine leggen.

Tot die conclusie komt Stanford University na een opmerkelijk (maar relatief klein) experiment. Ze vroegen tien proefpersonen om een menselijk uitziende robot op verschillende plekken aan te raken. Bij de armen of benen was dat niet zo’n probleem. Maar een hand op de ‘billen’ leverde als extra twijfel op.

Dat ligt in de lijn der verwachtingen. Mensen behandelen robots alsof het soortgenoten zijn, blijkt uit andere experimenten. Ze hebben bijvoorbeeld grote moeite om een robot te straffen met stroomstoten of een robot te vernietigen die ze twee weken in huis hebben gehad. Blijkbaar antropomorfiseren we deze machines: we dichten er menselijke karaktereigenschappen aan toe.

Volgens de onderzoekers die de studie hebben opgezet, zullen robots steeds vaker in het straatbeeld verschijnen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe we op ze reageren. Deze studie suggereert dat er zelfs iets moois kan opbloeien tussen mens en machine. Nu al is het een trend om sekspoppen steeds realistischer te maken en ze te mechaniseren. De tijd dat we ze bijna niet meer van echt kunnen onderscheiden is aanstaande.

Het onderzoek is gepresenteerd tijdens het congres van de International Communication Association in Fukuoka, Japan.