Robot overleeft Fukushima niet


Voor het eerst is het Japanse energiebedrijf Tepco er in geslaagd een robot in een van de beschadigde reactors te brengen. Het gaat om reactor nummer 3, waar een gedeeltelijke meltdown heeft plaatsgevonden. De robot bracht goed nieuws, de reactor kent geen grote obstakels. Andere robots zouden er gesmolten reactorstaven kunnen gaan zoeken en bergen.

Binnenin de reactor kreeg het karretje met een camera erop te maken met 9,7 sievert per seconde. Een mens die daaraan wordt blootgesteld, sterft binnen een uur. De temperatuur lag tussen de 18 en 20 graden.

Vier jaar na het ongeluk met de centrale is nog altijd niet bekend waar de meeste reactorstaven zijn. De Japanners vrezen dat ze dwars door de bodem van de reactor kunnen zijn gezakt en zich diep in de aarde bevinden. Om dat precies te achterhalen is belangrijk dat het interieur van de reactoren in kaart wordt gebracht.

De robot die de eerste beelden maakte, is uiteindelijk toch vast komen te zitten. Hij is door het team dat de verkenning uitvoert na enkele pogingen los te komen opgegeven en blijft binnen de reactor.