Robot FACE lijkt net echt


Het is wetenschappers van de universiteit van Pisa gelukt om een robotgezicht te maken dat bijna natuurlijke emoties kan uitbeelden. Na robot Robin van Bassie en Adriaan en Disney’s WALL-E lijken mensen klaar voor meer realistische robots en daar spelen de wetenschappers op in met ‘FACE’.

Het snoetje van robot FACE. Foto: www.faceteam.it

‘FACE’ staat voor Facial Automation for Conveying Emotions – gezichtsautomatisering voor overtuigende emoties – en is een robotgezicht dat met 32 motortjes alle emoties kan uitbeelden. ‘FACE’ is gemodelleerd naar het gezicht van een van de partners van hoofdonderzoekster Nicole Lazzeri en is volgens haar collega’s heel levensecht.

Met HEFES (Hybrid Engine for Facial Expressions Synthesis – een systeem dat het Italiaanse team heeft ontwikkeld) en FACS (Facial Acting Coding System – gezichtsoftware waar al dertig jaar aan wordt gewerkt) kan ‘FACE’ een nieuw truucje: emoties mixen. Haar gezicht kan bijvoorbeeld eerst ‘verbazing’ en dan ‘woede’ laten zien, zoals sommige eerdere versies. Maar ze kan deze ook mengen zodat je ‘blij met een beetje wantrouwen’ krijgt.

Het doel van de onderzoekers is een robot te maken die op een mens lijkt en met mensen kan praten zonder ze een ongemakkelijk gevoel te geven. Robotmensen kunnen bijvoorbeeld ingezet worden in de seksindustrie, volgens een Amerikaans onderzoek zijn robothoeren de toekomst.

Om te ontdekken hoe accuraat ‘FACE’ haar emoties zijn, lieten de onderzoekers kinderen naar haar gezicht kijken en dat van een onderzoeker terwijl er verschillende emoties werden uitgebeeld. De kinderen konden geluk, boosheid en verdriet bij zowel de robot als het mens goed herkennen. Angst, afkeer en verbazing waren moeilijker te herkennen.

Follow Faqtman on Twitter