RIVM: HPV-vaccin is veilig


vaccinatie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat er geen verband bestaat tussen het vaccin tegen het HPV-virus en chronische vermoeidheidsklachten bij jonge meisjes. Het instituut heeft zelfstandig onderzoek gedaan naar die klachten. Buitenlandse onderzoeken naar hetzelfde vaccin hebben hetzelfde resultaat opgeleverd.

Afgelopen jaar kwam minder dan vijftig procent van de opgeroepen meisjes tussen de 12 en 13 jaar een vaccinatie halen tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ondanks dat ze daarmee een veel grotere kans lopen om later in hun leven te overlijden aan de ziekte. Via sociale media worden nogal wat horrorverhalen gedeeld over bijwerkingen. Die zouden uiteenlopen van autisme tot sterfgevallen. Ook vermoeidheid en hoofdpijn worden vaak gemeld.

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat meisjes in dezelfde aantallen deze klachten hebben voor ze worden ingeënt. Het hoort bij het normale patroon van hun leeftijdscategorie om dergelijke symptomen te hebben. Alleen worden allerlei pijntjes en ongemakken na een vaccinatie toegeschreven aan de prik. Dat weerhoudt veel leeftijdsgenoten tot het halen van ook een injectie.

Uit een eerdere analyse van het HPV vaccin is gebleken dat in de 10 jaar sinds meisjes tegen dit kankerverwekkende virus worden ingeënt, de infectie met 90 procent is teruggedrongen. Dat is sensationeel. In landen met een hoog percentage inentingen bestaat bovendien een hoge mate van immuniteit.