Ritueel verhoogt smaakgenot


Verjaardagfeestjes kennen een vast ritueel: er wordt gezongen voor de jarige jop, hij mag de kaarsjes uitblazen en de taart wordt ceremonieel in stukken verdeeld. Zo’n vast ritueel komt de smaak ten goede, ontdekten psycholoog Kathleen Vohs en collega’s van de University of Minnesota. Zij verrichtten vier experimenten.

In het eerste experiment kregen de deelnemers een chocoladereep. Een aantal van hen moest exact de volgende instructies uitvoeren: breek eerst de reep in tweeën zonder de wikkel te verwijderen, haal dan de wikkel van een helft eraf en eet op, haal ten slotte de wikkel van de andere helft en eet die ook op. Andere deelnemers mochten de chocoladereep opeten zoals ze zelf wilde. De deelnemers die het vaste ritueel uitvoerden waardeerden de chocolade meer dan de andere groep. Bovendien waren ze bereid er meer voor te betalen.

In een volgend experiment bleek dat willekeurige bewegingen niet bijdroegen aan het smaakgemak. Alleen precieze ingestudeerde bewegingen, een echt ritueel dus, lieten voedsel beter smaken. Zelfs wortels waren ineens een stuk lekkerder.

Ten slotte ontdekten de onderzoekers dat persoonlijke betrokkenheid bij het ritueel belangrijk is. Iemand anders de limonade zien mixen verbetert de smaak ervan niet.

Nu lijkt dit onderzoek vooral grappig en interessant, maar Vohs denkt dat rituelen meer kunnen doen dan alleen onze smaak beïnvloeden. Zo is ze in een volgend onderzoek van plan patiënten vlak voor hun operatie bepaalde rituelen te laten uitvoeren en dan de mate van pijn en herstel na de operatie te meten.

De bevindingen staan beschreven in het vakblad Psychological Science.