Nasa’s Goddard Space Flight Center denkt dat het risico van een rampzalige inslag van een asteroïde op aarde veel groter is dan aanvankelijk gedacht. We hebben het aantal inslagen van de afgelopen miljoen jaar namelijk verkeerd ingeschat, denkt hun hoofdwetenschapper.
Dat zou betekenen dat we vaker zijn getroffen en in de toekomst ook vaker te maken zullen krijgen met stukken ruimtepuin die op onze planeet vallen.
De beroemdste inslag was zo’n 66 miljoen jaar geleden bij het huidige schiereiland Yucatan. Daardoor verdween al het grotere leven op aarde. Alleen kleinere organismes konden overleven en de evolutie opnieuw beginnen. Maar ook veel kleinere inslagen kunnen genoeg stof doen opwaaien om de planeet te bedelven en mogelijk tot jaren van hongersnood te leiden.
Volgens sommige schattingen vallen asteroïden van een kilometer breed gemiddeld elke 600.000 jaar op het aardoppervlak in een golf van hitte en stof. Goddard denkt nu dat het wel eens vaker kan gebeuren. Tijd om ons te wapenen, maar daarvoor moeten de landen van de wereld wel samenwerken.