RIP Loch Ness monster?


Als hij er ooit al was, dan is hij nu waarschijnlijk dood. Het monster van Loch Ness in Schotland is al in anderhalf jaar niet meer gezien. Dat is de langste periode in de afgelopen 90 jaar dat niemand bewijst het voorwereldlijke dier te hebben gezien. The Official Loch Ness Fan Club komt met deze trieste mededeling.

Niet dat niemand meer beweert het monster te hebben gezien. Ieder jaar stromen tientallen meldingen binnen bij de Fan Club. Tijdens langdurige vergaderingen wordt het merendeel daarvan verworpen. Wat overblijft, zijn enkele waarnemingen die ‘waarschijnlijk’ het monster zijn.

Sinds eind 2012 heeft de club geen enkele melding meer kunnen bevestigen. Een spectaculaire video uit oktober 2013 bleek niet eens in Loch Ness geschoten. Wat de fanclub daaruit concludeert, is dat het monster naar de eeuwige jachtvelden is vertrokken.

De eerste opgeschreven melding van een monster in het magnifieke loch dateert uit 545, toen de schrijver Adomnan een ontmoeting met het monster op papier zette. In de twintigste eeuw zijn enkele tientallen expedities uitgevoerd, waarvan sommige met duikboten. Geen daarvan heeft aangetoond dat er een monster in het water huist.