Rimpelige vingers hebben nut


Wie lang in bad zit, krijgt rimpelige vingers. Tot nu toe werd aangenomen dat dat een ‘bijwerking’ was onze geribbelde vingers. Die nemen water op waardoor de huid te dik wordt en gaat rimpelen. Britse onderzoekers hebben echter aangetoond dat het rimpelen door het centraal zenuwstelsel wordt aangestuurd. Ons lichaam wil dat de huid opzwelt. Maar waarom?

Om natte objecten beter op te kunnen pakken. Aan de universiteit van Newcastle moesten proefpersonen loodgewichten en knikkers oppakken en verplaatsen. Zowel in een bak met water als op het droge. Door de rimpels waren ze in de bak met water beter in staat lastige objecten goed vast te pakken. Onder droge omstandigheden waren ze niet beter, noch slechter in het vastpakken.

Dikke badvingers zijn waarschijnlijk evolutionair ontstaan, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Biology Letters. Wellicht al heel erg vroeg, toen de voorloper van de mens soms in het water verbleef, soms erbuiten. De grootste vraag die ze nu nog moeten beantwoorden: waarom zijn onze vingers niet constant rimpelig?