Rijn is plasticsoep


Onderzoek in de Rijn

De Rijn is vergeven van het plastic. Ter hoogte van het Roergebied zijn er bijna vier miljoen plastic deeltjes per vierkante meter, zoals onderzoekers hebben vastgesteld. Gemiddeld spoelt de Rijn dagelijkse lading van meer dan 191 miljoen plastic deeltjes in de Noordzee. De rivier is daarmee een van de belangrijkste bronnen van microplastic in zee, zeggen onderzoekers in het tijdschrift Scientific Reports.

Microplastic is een van de grootste milieurampen van onze tijd. Grotere brokken plastic worden door erosie in soms microscopisch kleine stukjes afgebroken. Die stukjes drijven in meren en zeeën, maar ze zijn ook al aangetroffen in vis, honing en mineraalwater. Zo komen ze in de voedselketen van mensen terecht. Het is nog onduidelijk wat voor effect de plastic bolletjes hebben op de gezondheid, maar de chemische samenstelling bevat verschillende stoffen die slecht zijn voor mensen.

Onderzoekers van de universiteit van Basel (Zwitserland) onderzochten 800 kilometer van de Rijn op deze deeltjes. Overal vonden ze veel microplastic. Gemiddeld bevat de Rijn bevat 892.777 deeltjes per vierkante kilometer, of 4.960 stukken plastic per 1000 kubieke meter water. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld het Meer van Genève of Lake Erie in de Verenigde Staten. De concentraties van microplastic in de Rijn behoren tot de hoogste concentraties van de wereld eerder onderzochte wateren. En dat alleen aan het oppervlak.

De hoogste concentratie was van de kunststoffen polyethyleen, polypropyleen en polystyrol, materialen die veel in verpakkingen voorkomen. De onderzoekers dringen er bij politici op aan vooral het gebruik van deze plastics uit te faseren.