Rijken zijn insectenmagneten


insect

Laten we een familie nemen waarin per jaar meer dan een ton aan salaris binnenkomt. En een familie die dankzij toeslagen en een mager salaris maar net kan rondkomen. In welk huis vind je de meeste zilvervisjes, spinnen en vliegen?

Bij de rijke familie, is de opmerkelijke uitkomst van een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad Biology Letters.

Vooral vliegen in huis nemen hand over hand toe naarmate het inkomen van een bewoner hoger ligt. Een verklaring hebben de onderzoekers ook. Rijke mensen wonen vaak in een omgeving met veel groen. Daar komen veel meer insecten voor dan in de kale wijken waar de armen zich ophouden. Voor insecten en andere kleine diertjes is het verschil tussen binnen en buiten niet merkbaar, ze komen dan ook per ongeluk in huis terecht.

Gek genoeg vonden de onderzoekers ook meer beestjes die zich hebben aangepast aan menselijke huizen, als mieren en zilvervisjes. Dat kunnen de ze niet verklaren, behalve dan door te wijzen op het schijnbaar gezonde leefmilieu dat voor deze dieren heerst in huizen waar niemand zich zorgen maakt over geld.

De tuinen van rijken vertonen ook een grotere biodiversiteit, met meer vogels, vleermuizen en reptielen. Ook daar speelt het groen een grote rol, net als een verminderd gebruik van pesticiden en andere middelen die dieren niet prettig vinden.

Uit een andere studie blijkt dat mensen hun huis gemiddeld met honderd soms minuscule diersoorten delen. Daaronder mijten, krabachtigen, spinnen en vlooien. Hoe gezonder het binnenklimaat, hoe meer dieren zich melden.