Rijken zijn vaak asociaal


rijken

Vertoont je bankrekening vele nullen? Dan ben je waarschijnlijk niet de prettigste persoon ter wereld.

Dat is althans de conclusie van een Amerikaanse socioloog die de afgelopen jaren twaalf verschillende onderzoeken uitvoerde naar rijke en arme mensen. Dacher Keltner ontdekte dat rijke mensen over het algemeen vooral met zichzelf bezig zijn.

Een van zijn experimenten was om mensen uit verschillende vermogensklassen met elkaar te laten praten bij een kopje koffie. Hoe rijker mensen waren, hoe meer ze oogcontact vermeden en ondertussen speelden met mobiele telefoons. Ze hadden weinig interesse in anderen.

Daarna werden rijke en arme mensen met sensoren beplakt om hun lichamelijke en geestelijke reactie te meten op plaatjes van hongerige mensen in Afrika. Ook hier reageerden de arme mensen feller dan de rijken, die bijna geen reactie vertoonden.

Ook in spelletjes waarin mensen geld kunnen verdienen door het te delen of juist voor zichzelf te houden waren de rijken egoïstischer, ze kozen vaker voor het houden van geld.

De grote vraag is of egoïstische mensen sneller rijk worden of dat rijkdom mensen egoïstisch maakt. Dat moet nog worden uitgezocht. Wel staat vast dat als je collecteert, je de villawijk het beste kunt overslaan.

Het hele onderzoek staat in het vakblad Current Directions in Psychological Science.