Rijken profiteren van crisis


Een economische recessie is leuk voor rijke mensen. Ze hoeven minder geld uit te geven om hun sociale status te behouden, blijkt uit onderzoek.

In tijden van crisis gaan we minder vaak uit eten of met vakantie. We kopen minder dure horloges, en geven minder uit aan theaterbezoek. De luxe uitgaven worden geschrapt. Dat is logisch als je net je baan kwijt bent, of als je eigen bedrijf slecht draait. Maar onderzoek wijst uit dat ook mensen met wie het financieel gezien nog steeds prima gaat, minder uitgeven aan luxe goederen en diensten.

Je zou dat kunnen verklaren door een gevoel van solidariteit met de armen. Als anderen weinig te besteden hebben, geven wij ook maar wat minder uit. Maar zo nobel zitten mensen niet in elkaar, zeggen onderzoekers van de Duke University en de University of Houston.

Zij stellen dat we luxe uitgaven niet alleen doen omdat we een bepaald product (dure auto) of dienst (verre reis) zo graag willen hebben, maar ook omdat het onze sociale status verhoogt. We willen net wat exotischer reizen maken, een net wat luxere wagen rijden en ons huis net wat sjieker inrichten dan een ander. Het gaat dus om het verschil tussen wat je zelf hebt en wat een ander heeft.

Als het economisch slecht gaat en er meer mensen met weinig geld zijn, heb je maar weinig nodig om je rijker te voelen dan de rest. Mensen met een hoog inkomen zullen tijdens een crisis dus ook minder uitgeven aan uitstapjes of dure kleding. Ze kunnen hun status dan ook met minder geld ‘veiligstellen’.

Follow Faqtman on Twitter