Rijkaard reist naar diepste trog in oceaan


Een paar dagen voor kerst daalde Victor Vescovo in een onderzeeër af naar 8 kilometer diepte, naar de Trog van Puerto Rico. De Amerikaanse beurshandelaar werd daarmee de eerste mens die het diepste punt van de Atlantische Oceaan bereikte.

Vescovo deed er 2,5 uur over om met zijn speciaal gebouwde, 35 miljoen dollar kostende Triton-onderzeeër de bodem van de trog te bereiken. Dat het echt het diepste punt is werd vastgesteld met een state-of-the-art sonar-systeem, aldus een persbericht van de expeditie. De onderzeeër heet Limiting Factor en het is een uniek vaartuig. Er zijn wereldwijd maar vijf bemande onderzeeërs die dieper kunnen dan vier kilometer diepte, en die worden allemaal gerund door overheden. Limiting Factor verkent dus op verschillende manieren onverkend gebied.

Eerder bezocht Vescovo zowel de Noordpool als de Zuidpool en beklom hij de hoogste berg op elk continent, inclusief Mount Everest. Dat wordt door kenners de ‘Explorer’s Grand Slam’ genoemd.
Maar dat hebben meer dan zestig mensen voor elkaar gekregen. Dat is één reden dat Vescovo het ruime sop heeft gekozen. De Trog van Puerto Rico is nog maar het eerste deel van een nieuwe uitdaging die hij zichzelf heeft gesteld: het diepste punt bereiken in elk van de vijf oceanen. Hij noemt het ‘Five Deeps Expedition’.

Het is een expeditie die alleen is weggelegd voor mensen die vele miljoenen op de bank hebben staan, maar het project van Vescoso is niet alleen maar een hobbyprojectje van een rijke beurshandelaar. Volgens marien biologen levert het ook echt wetenschappelijk iets op. Er is immers geen enkel instituut dat zo veel geld over heeft voor het bezoeken van al die gebieden. De verwachting is ook dat Limiting Factor de meest accurate kaarten tot nu toe van de diepste gebieden in de oceanen zal produceren, net zoals het onbekende organismen en hun habitat in beeld zal brengen. Het team achter de expeditie meldt dat Vescovo nu al vier tot nu toe onbekende diepzee-organismen heeft gezien of verzameld.

De volgende halte is the trog bij de Zuidelijke Sandwicheilanden, het diepste punt in de zuidelijke Atlantische Oceaan, die Antarctica omgeeft. Vescovo wil daar in februari aankomen. Van alle diepe plekken op aarde is daar het minst over bekend omdat het zo afgelegen is én vanwege de ijskoude temperaturen. Daarna gaat de reis nog naar de Javatrog in de Indische Oceaan, het Molloy Diep in de Arctische Oceaan en de Marianatrog in de Stille Oceaan. Alle duiken zullen uitgezonden worden op televisie.