Rijk of arm: het staat op je gezicht


rijke en arme gezichten

Je komt uit een familie met geld. Je hebt altijd de dingen kunnen doen die je interessant vindt. Na je studie – waar je niet naast hoefde te werken – ga je solliciteren bij een bedrijf met prima loopbaanmogelijkheden. Uiteraard krijg je de baan, met een uitstekend salaris. Zou je zo’n levensloop zien op het gezicht van iemand?

Ja, zeggen wetenschappers van de University of Toronto (Canada). Je kunt zien wie het gemakkelijk heeft gehad en wiens leven een tranendal was. Ze lieten aan proefpersonen foto’s zien (gejat uit datingprofielen) die zo waren bewerkt dat alleen de gezichten op een witte achtergrond zichtbaar waren. Er werden gezichten gekozen die op elkaar leken. De opdracht was simpel: heeft deze persoon geld of niet? Gegevens daarover waren via de datingsites achterhaald. Een paar van de foto’s staan hierboven. Antwoord volgt onder het artikel.

De proefpersonen wisten steeds met redelijke accuratesse de mensen met een inkomen van boven een ton uit de stapel foto’s te halen. Zelfs als maar een gedeelte van het gezicht te zien was. Tijdens een andere test gaven ze bij de foto’s van rijke personen bovendien aan dat ze die geschikter vonden uitzien voor een belangrijke functie dan de armen. Zo blijven de rijken dus rijk, want bij een belangrijke functie hoort een aardig inkomen.

Volgens de onderzoekers blijven op gezichten van mensen subtiel emoties achter die ze vaak hebben. Iemand die veel negatieve emoties heeft meegemaakt tijdens zijn of haar jeugd en volwassen leven, zal daardoor vaak negatieve signalen uitzenden. Iemand die door het leven heen is gezeild, straalt meer tevredenheid uit. Onbewust nemen we die signalen waar.

De beste manier om een arme achtergrond te verbergen, was als de mensen op de foto’s lachten. Dan hadden proefpersonen de meeste moeite om de armen van de rijken te scheiden. Mocht je een rotjeugd hebben gehad, ga dan dus breed lachend naar een sollicitatie. De subtiele signalen die je anders zou uitzenden, worden dan gemaskeerd, schrijven de onderzoekers op Researchgate.

De rijken zitten overigens in groep A, de armen in groep B.