Revolutie in stamcelkweek


Stamcellen zijn de heilige graal van de biologie. Deze cellen komen vooral in embryo’s voor. Ze kunnen uitgroeien tot elke gewenste soort cel. In de geneeskunde worden ze gezien als de sleutel tot het namaken van organen en lichaamsdelen. Er zijn al methodes om gewone cellen terug te kunnen veranderen in stamcellen, maar die zijn langzaam en ingewikkeld.

In Japan is nu een nieuwe methode ontwikkeld waarbij cellen worden verjongd tot een stamcel-achtige structuur. Dat wordt gedaan met een kweek van citroenzuur. Tot nu toe zijn de experimenten hiermee alleen bij muizen gedaan, maar de resultaten zijn opmerkelijk.

Aan de universiteit van Kobe werden cellen van pasgeboren muizen (foto) blootgesteld aan citroenzuur. Wat de onderzoekers zagen, was dat de cellen zich terug veranderden naar een eerdere staat. Het werden weer cellen met stamcel eigenschappen. De Japanners noemen dat stimulus- triggered acquisition of pluripotence (STAP) oftewel het herkrijgen door de cel van de eigenschap om iedere andere soort cel te kunnen worden.

Rond de wereld is enthousiast gereageerd door celbiologen na publicatie van het onderzoek in het wetenschappelijke vakblad Nature. Er wordt al gesproken van een revolutie. Als deze methode ook mogelijk is bij mensen, dan is het mogelijk om ziektes beter te behandelen. Je kunt dan STAP-cellen in een beschadigde lever brengen. Die beginnen dan nieuwe levercellen te maken, zodat een transplantatie niet nodig is.

Zo ver is het nog lang niet. De methode moet eerst met succes bij mensen worden toegepast. Maar het is wel een stap in een heel nieuwe richting voor de wetenschap.