Reusachtige inslag in Australië


Wetenschappers hebben in Australië een plek ontdekt waar ooit met enorme kracht een reusachtige asteroïde is ingeslagen. Op deze plek, in een dunbevolkte streek in de provincie Queensland, is nu met het blote oog niets meer te zien. Toch kwam hier 300 miljoen jaar geleden een stuk ruimtepuin neer met de kracht van 650 miljoen atoombommen van het Hiroshima-type.

Geosciences Australia heeft de plek ontdekt omdat een rivier daar een vreemde knak maakt. Dat duidt op een verandering in de ondergrond. Met seismometers werd die ondergrond in kaart gebracht. Daarbij bleek dat het gesteente een totaal andere structuur had dan in de rest van de omgeving. Het aardmagnetisch veld was er ook verstoord.

Eerst werd gedacht aan een uitgebluste vulkaan, maar de metingen maakten maar één conclusie mogelijk: hier is ooit een asteroïde met een diameter van 15 kilometer neergekomen. Om het helemaal zeker te weten zal in het gesteente moeten worden geboord, waarbij mogelijk resten van de asteroïde worden gevonden.

De impact gebeurde op een moment dat Australië nog veel zuidelijker lag en deel uitmaakte van het Pangaea supercontinent. Mensen waren er toen nog niet.