Resveratrol geen wondermiddel


Het klonk zo mooi. Een stof die je vindt in rode wijn, chocolade en pinda’s zorgt dat je extra oud wordt. Eet en drink genoeg van die lekkere spullen en je haalt makkelijk de honderd.

Nou, nee, zeggen internationale onderzoekers na een uitgebreide studie van deze stof, resveratrol. Ze volgden een groep Italianen die deze stof in grote hoeveelheden binnen krijgt en kwam tot de conclusie dat deze mensen niet langer leven dan groepen die weinig of geen resveratrol nuttigen. Helemaal nutteloos is de stof niet, ook deze studie bevestigt dat de stof infecties bestrijdt.

De studie, gepubliceerd in het vakblad JAMA Internal Medicine, toont aan dat de inname van deze stof via vooral rode wijn geen merkbaar effect heeft op de levensverwachting. Honderden ouderen in de streek Chianti (bekend om zijn rode wijn) werden gedurende 15 jaar gevolgd. Hun urine werd gecontroleerd op de aanwezigheid van resveratrol. Gezien de levensstijl in Chianti was dat in overvloed aanwezig. Tijdens de studie stierf hetzelfde aantal mensen als je statistisch zou verwachten.

Resveratrol wordt tegenwoordig ook als supplement verkocht. Dat is in deze studie niet onderzocht. Wel is duidelijk dat de gezondheidsbaten van die supplementen klein zijn. Alleen mensen die gevoelig zijn voor ontstekingen kunnen er baat bij hebben.