Resistentie ‘liefdeshormoon’ maakt hypnosegevoelig


Mensen doen onder hypnose de gekste dingen en ervaren de vreemdste gewaarwordingen. Maar niet iedereen is even goed hypnotiseerbaar. Psychologen van de University of New South Wales (Australiƫ) ontdekten dat zij die resistent zijn tegen het liefdeshormoon oxytocine, zo genoemd omdat het hormoon sociale banden smeed, in elk geval goed zijn in zelfhypnose.

Het onderzoeksteam vroeg 185 vrijwilligers zichzelf met een geluidsopname te hypnotiseren. Na afloop kregen zij een vragenlijst over wat ze ervaarden tijdens hun poging. Daarnaast screenden de onderzoekers het gen voor de ontvangers, of receptoren, van oxytocine in de hersenen.

De vrijwilligers met de genvarianten die hen minder vatbaar maakt voor het sociale hormoon oxytocine scoorden het hoogst in de hypnose. Zij kunnen naast goed opgaan in hun eigen wereldje, dus ook verstoringen in de realiteit makkelijker accepteren.

Volgens de onderzoekers verklaart dit effect misschien ook wel waarom de een eerder paranormale ervaringen of religieuze wonderen denkt mee te maken dan de ander. Oxytocine houdt ons blijkbaar met beide benen op de grond.

De studie is gepubliceerd in het vaktijdschrift Psychoneuroendocrinology.