Resistentie tegen antibiotica nu ook via de lucht


lucht antibiotica

Genen die mensen resistent maken tegen antibiotia zweven door de lucht, zoals de analyse van luchtmonsters uit 19 steden over de hele wereld aantoont. Het probleem is dat deze genen kunnen worden opgenomen door bacteriën en ze immuun maken voor antibiotica.

De epidemie van antibioticaresistentie neemt al jaren toe. Veel bacteriën, waaronder de beruchte ziekenhuiskiem MRSA, zijn nu immuun voor alle medicijnen. Wie het oploopt, moet het op eigen kracht uitzieken of gaat dood. Dit heeft fatale gevolgen: de Wereldgezondheidsorganisatie schat dat jaarlijks ongeveer 700.000 mensen sterven als gevolg van resistentie tegen geneesmiddelen. Tegen 2050 zou dit aantal zelfs kunnen oplopen tot tien miljoen.

Het is bekend dat bacteriën deze weerstand doorgeven aan hun eigen nageslacht. De overeenkomstige genen kunnen ook worden overgedragen op andere stammen en soorten – bacteriën absorberen onder meer genetisch materiaal van dode cellen. Dergelijk materiaal wordt teruggevonden in de natuur. Bijvoorbeeld in het kustslib van zeeën en in stadsparken. Maar dus ook in de lucht, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Beijing.

Daar onderzochten ze de lucht in 19 steden over de hele wereld. Ze zochten in fijnstof naar 30 bekende genen, die verantwoordelijk zijn voor resistentie tegen zeven belangrijke soorten antibiotica. De monsters zijn genomen in 2016 en 2017.

De evaluatie toonde aan dat bijna overal resistentiegenen rondvlogen in de lucht. Over het algemeen was het meest voorkomende gen blaTEM, dat bacteriën resistent maakt tegen onder andere penicilline. Welke en hoeveel resistentiegenen er in de lucht te vinden waren, verschilde echter aanzienlijk van stad tot stad. Zoals de onderzoekers rapporteren, identificeerden ze de grootste diversiteit van genen in Beijing met 18 subtypes, terwijl in Zürich bijvoorbeeld slechts zes subtypes werden aangetroffen in de deeltjes.

Het onderzoek staat in het vakblad Environmental Science and Technology.