Resistente gonorroe duikt op


Ooit was het een gevreesde ziekte: gonorroe. Toen vonden we antibiotica uit. Maar die helpt misschien niet meer.

Wie in de 19e eeuw gonorroe kreeg, moest een langdurige kuur ondergaan, met allerlei experimentele medicijnen. Half adellijk Europa reisde naar heilbaden omdat ze leden aan wat in de volksmond een ‘druiper’ werd genoemd, Gewone mensen hadden daar natuurlijk geen geld voor.

Maar toen vond de mensheid antibiotica uit en was een infectie met deze geslachtsziekte een kwestie van twee weken pilletjes slikken. Dan was je er van af. Het aantal infecties nam daardoor ook sterk af.

Maar gonorroe is terug, en hoe. In Zweden is een variant op de geslachtsziekte ontdekt die resistent is tegen antibiotica.

De gonorroe bacterie.
Deze variant – inmiddels H041 gedoopt – maakt mensen uiteindelijk onvruchtbaar en het zorgt bij eventueel nageslacht voor oogproblemen. En het heeft de potentie om een patiënt uiteindelijk zelfs te doden.

De resistentie zorgt voor een groot probleem. Wereldwijd lopen ieder jaar 60 miljoen mensen gonorroe op, in seksueel zeer actieve Nederland staat het op nummer 4 in de lijst van meest voorkomende geslachtsziektes. Mochten meer mensen de resistente variant krijgen, dan gaat dat veel slachtoffers eisen.

Follow Faqtman on Twitter