Resistente bacteriën in voorverpakte sla


voorverpakte sla

Bij een groot onderzoek in Duitsland hebben wetenschappers bacteriën in voorverpakte sla gevonden die resistent zijn tegen antibiotica. Deze kunnen potentieel ernstige ziektes veroorzaken of zelfs een epidemie. Het advies van de onderzoekers is duidelijk: ‘eet vooral sla die je zelf snijdt’.

De biochemici van het Julius-Kühn-Institut kochten voorverpakte sla in verschillende Duitse supermarkten. Daaronder gemengde salade, rucola en sla met koriander. De blaadjes werden gelijk na aanschaf getest op het voorkomen van bacteriën. Die vonden ze, vooral E.coli, een bacterie die ernstige diarree kan veroorzaken. Bij agressieve stammen kan de patiënt zelfs sterven.

Deze bacteriën werden weer getest op hun resistentie tegen antibiotica. Ze bleken tegen een breed spectrum aan bacteriedodende middelen te kunnen. Waar de bacteriën vandaan komen is onbekend, maar de onderzoekers vermoeden uit meststoffen die met de wind zijn meegekomen naar kassen waar de sla groeit.

De onderzoekers hebben niet gekeken wat de herkomst van de sla is, maar gezien de grote export van landbouwgoederen uit ons land is het waarschijnlijk dat een deel uit Nederland komt. Dat zou betekenen dat ook hier dergelijke potentieel ziekmakende sla in de winkel ligt.

Dat sla niet alleen gezond, maar ook gevaarlijk kan zijn, bewijst een epidemie van E.coli in 2011. In Duitsland, waar de epidemie begon, stierven 56 mensen; in Zweden was 1 dodelijk slachtoffer te betreuren. In Nederland werden 11 mensen ziek, maar ze overleefden. De oorsprong was toen een biologische boerderij in het plaatsje Bienenbüttel in Noord-Duitsland. Daar was een resistente en agressieve versie van de bacterie ontstaan op bladsla.

(mBio)