Rendier zet biologische klok uit


In het koudste en hoogste noorden, is het verschil tussen dag en nacht soms ver te zoeken. Mensen raken er depressief maar rendieren krijg je niet gek met een zon die slechts een uurtje aan de hemel staat

2045648290_e7780658b8_o

Een nieuwe studie van Britse en Noorse wetenschappers bewijst dat arctische rendieren hun biologische klok hebben uitgeschakeld. Dit doen ze om zo niet in de war te raken door het verschil tussen dag en nacht, op de polen verschillen de etmalen immers bijna elke dag in lengte.

Het verschil tussen dag en nacht zorgt voor het verschil tussen licht en donker. Dit wordt bij dieren maar ook door mensen opgepikt door de ogen en ons zenuwstelsel waardoor er structuren ontstaan in het ritme van het aanmaken van hormonen. Deze hormonen, vaak melatonine zorgen er voor dat ons lichaam een ritme meemaakt van 24 uren.

Deze biologische klok werkt ook zonder dit hormoon, waardoor we een dagritme vasthouden zelfs wanneer er geen zon opkomt of onder gaat. Het is nou juist dat extra klokje, dat geen hulp nodig heeft van de aanmaak van hormonen dat de rendieren boven de poolcirkel niet blijken te gebruiken. De rendieren reageren hevig op het af- en toenemen van de hoeveelheid hormonen in hun lichaam bij dag en nacht. Hierbij blijken ze geen last te hebben van een interne biologische klok die de zonsondergang of zonsopkomst op een bepaald tijdstip ´in twijfel trekt´.

De wetenschappers zeggen verbaast te zijn over de uitkomsten van hun onderzoek, maar denken nu dat ze deze andere aanpak van leefritmes ook bij andere dieren op de polen zullen aantreffen. Zo onderzoeken de wetenschappers ook schapen waarbij het melatonine hormoon slechts een paar weken aanwezig hoeft te zijn om een ritme van een heel jaar in gang te zetten. Dit zou aansluiten bij het feit dat rendieren met maar een beetje melatonine genoeg hebben voor een heel evenwichtig jaar, zonder last te hebben van een biologische klok die af en toe af gaat.

Foto: Flickr