Reislust zit in de genen


Waarom vliegen sommige vogels uit en heb je andere jaren in je tuin? Op die vraag hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen een antwoord: het zit in hun genen.

De wetenschappers onderzochten de reislust van koolmezen en vertellen het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications dat de verschillen per mezenfamilie enorm groot zijn: “Sommige vogels broeden in een nestkast op enkele tientallen meters bij de geboorteplek vandaan, terwijl anderen drie kilometer verderop broeden.”

Vogels die ver van hun geboortenestje neerstrijken zijn echte ontdekkers. Je kan ze een beetje vergelijken met reislustige mensen: ze vinden het leuk om nieuwe dingen te ontdekken en nemen over het algemeen meer risico’s. Vrouwelijke koolmezen fladderen gemiddeld verder dan mannetjes.

Voor biologen is dit onderzoek belangrijk omdat ze met de data beter kunnen inschatten waar de vogels allemaal heen vliegen en wat voor gevolgen dit heeft voor de levensvatbaarheid van een populatie. Dit kan helpen bij de bescherming van versnipperde en bedreigde groepen mezen.

Foto: commons.wikimedia.org/Parus_majo