Het regent inktvis in China


inktvis op voorruit

Vorige week beleefde de kustplaats Qingdao in het oosten van China een enorme stortbui, met harde winden en zware regenval. Nu zijn ze wel wat gewend in die regio. Maar niet dat er zeedieren uit de lucht vallen. Op sociale media zijn allerlei foto’s uit de stad verschenen waarop te zien is hoe allerlei dieren uit de diepte op voorruiten van auto’s zitten. Tussen de schelpen en garnalen zit zelfs een inktvis.

Dieren die met de neerslag uit de lucht vallen tijdens regen- en sneeuwbuien zijn zeldzaam, maar toch gebeurt het steeds weer. Een paar jaar geleden regende het in Noorwegen ineens wormen. In Nederland zijn in 2009 zwanen uit de lucht gevallen, in Zwolle. In Australië regende het in 2010 vissen.

garnaal op voorruitHoe deze regens ontstaan, is nog niet helemaal duidelijk. De theorie is dat de dieren door een gebied van zeer lage druk, bijvoorbeeld een tornado, uit water of van het landoppervlak worden opgepikt. De lucht stijgt snel op en neemt de dieren mee, die door de koudere lucht soms erg versuft raken. Er komt een moment dat de zwaartekracht weer aan de vissen of zelfs kleine zoogdieren begint te trekken. Dan beginnen ze terug te vallen naar de aarde, vaak kilometers verderop.

In zeer zeldzame gevallen reizen de dieren honderden kilometers ver en komen ze neer op een plek waar ze normaal niet voorkomen. In 1856 komen in de Amerikaanse staat Virginia zwarte rupsen neer die daar onbekend zijn. Onderzoek toont aan dat ze helemaal van Hawaï komen en dus duizenden kilometers hebben gereisd. Daar zijn ze waarschijnlijk door een vulkaanuitbarsting omhoog geslingerd, om met de wolken te worden meegevoerd. Dan is een inktvis bijna normaal.