Regenpak maakt drinkwater


Je wint er geen schoonheidsprijs mee, maar bijzonder is het wel: een jas die regen omzet in drinkwater.

De meeste regenpakken zijn vooral bedoeld om droog te blijven. Sommigen proberen daarnaast (voor zover mogelijk) nog enigszins stijlvol te zijn, maar daar houdt het wel mee op. De zogeheten Raincatch is zeker niet modieus, maar heeft wel een extra functie: regenwater opvangen, filteren, en opslaan als drinkwater. Je zou eens dorstig worden tijdens een lange en natte herfstwandeling…

De Raincatch is een ontwerp van twee Deense designers van het Copenhagen Institute of Interaction Design. Ze gingen uit van een bestaande regenjas en paste die aan met nieuwe technologie. De kraag vangt het water op en laat het doorstromen over de rug. In de rug van de jas zitten houtskoolfilters die het water zuiveren.

Tenslotte komt het terecht in een reservoir rond de heupen. Vanuit de heupen lopen buisjes naar boven, zodat de drager van de jas het water op elk gewenst moment kan drinken.

Raincatch from Hyeona Yang on Vimeo.

Het Deense insituut heeft overigens nog veel meer grappige uitvindingen, zoals acht extra oren die allerlei soorten stadsgeluid opvangen en filteren, of de ‘HomoChlorophyllus’ waarmee mensen net als planten met behulp van licht kooldioxide kunnen omzetten in glucose.

Follow Faqtman on Twitter