Regen op Titan


Het regent op de maan Titan. De pannetjes worden nat, maar wel van methaan.

De aarde kent regenperioden. In onze omgeving zijn vooral de herfst en de lente nat, in tropische gebieden regent het soms wel de helft van het jaar. Ook de maan Titan van Saturnus kent deze natte perioden. Alleen duren ze jaren en regent het methaan.

Regen op Titan: op de foto van Cassini is een flinke bui te zien, rond de evenaar van de maan liggen witte wolken. Foto: Nasa.

Dat weten we sinds de ruimtesonde Cassini deze week beelden stuurde van een flinke regenbui op Titan. De sonde is in een baan om Saturnus om meer te weten te komen over deze planeet en alle manen er omheen. Saturnus doet 29 jaar om een baan om de zon (aarde 365 dagen) en heeft daardoor lange seizoenen.

Zo ook Titan. Hoe lang de regenbuien op deze maan precies duren is nog niet bekend, maar dat ze jaren duren lijkt wel vast te staan. Dat het methaan regent komt door de extreem lage temperaturen op Titan. Op aarde is methaan een gas dat bijvoorbeeld vrijkomt bij rottend fruit. Op Titan is het -180 graden en wordt methaan vloeibaar.

Nasa heeft grote belangstelling voor Titan vanwege de idiote weersomstandigheden op de maan. Ze denken dat er ondanks de kou zelfs leven voor zou kunnen komen.

Follow Faqtman on Twitter