Red de neushoorn, breng hem naar Australië


neushoorns

Het klinkt als een idee dat ’s avonds in de kroeg is bedacht. Na een bier of vijf. Maar een groep Australische biologen is bloedserieus, ze willen verschillende soorten neushoorn uit Afrika en Azië naar Australië brengen om ze daar in de outback vrij te laten. Zo moeten de dieren voor uitsterven worden behoed.

De gedachte achter het project is simpel. Overal ter wereld nemen de populaties van neushoorns snel af. Dat komt hoofdzakelijk door stroperij, de hoorn van een neushoorn brengt drie ton op. De grootste klanten zijn China en Vietnam, waar mensen geloven dat het een medicijn is tegen kanker – wat natuurlijk onzin is.

De landen waar de neushoorns leven, zijn niet in staat om deze stroperij tegen te gaan. Hoe goed ze het ook proberen, het lukt de jagers steeds opnieuw om toch dieren te doden. Vandaar het idee om ze naar Australië te brengen. Het land is enorm, zodat de neushoorns de ruimte hebben, maar toch goed georganiseerd, zodat stropers veel minder kans maken. De Australiërs verdienen bovendien meer, waardoor ze minder aandrang zullen hebben om te stropen en iets bij te verdienen.

De Australian Rhino Project wil nu eerst een groep witte neushoorns uit Afrika halen en ze uitzetten in de outback. Als dat goed gaat, zullen ook Javaanse en Sumatraanse neushoorns een enkele reis Down Under krijgen. De dieren worden uitgezet op een plek die lijkt op hun oorspronkelijke habitat. De Aziatische dieren bij een regenwoud, de Afrikaanse op de steppe.

Eerst moet nog wel wat scepsis in Australië zelf worden overwonnen. Het introduceren van vreemde soorten is daar tot nu toe desastreus verlopen. Vooral het Europese konijn heeft gigantische schade toegebracht aan de oorspronkelijke natuur. Maar de neushoorn zal anders zijn, beloven de initiatiefnemers, ook al omdat het er veel minder zijn.