‘Recyclen plastic slecht voor milieu’


plastic afval

Een rapport van de Global Warming Policy Foundation (GWPF) uit Londen beweeer dat inspanningen om plastic te recyclen een belangrijke oorzaak zijn van het probleem van zwerfvuil op zee. Het rapport, geschreven door volksgezondheidsexpert dr. Mikko Paunio (Universiteit Helsinki), claimt dat het verbranden van afval beter is dan te proberen het te recyclen.

Het meeste plastic afval in de wereldzeeën komt uit slechts een paar landen, voornamelijk in Azië en Afrika, staat in het rapport. Een kwart is ‘lekkage’ van Aziatische afvalverwerkers, de rest is afval dat nog nooit is verzameld, maar eenvoudig in rivieren wordt gegooid.

Dat ‘gelekte’ plastic komt voor een groot deel uit Europa, zegt Paunio. Europese landen verzenden grote hoeveelheden afval in Aziatische afvalverwerkers, voor recycling. Daarvan komt liefst 20 procent – miljoenen tonnen per jaar – in de oceanen.

De GWPF is een denktank waar vooral rapporten worden geproduceerd die twijfel zaaien over de aardopwarming. Hoewel er wetenschappers werken, trekt de organisatie vooral mensen aan die sceptisch staan tegen de groeiende hoeveelheid bewijs dat er sprake is van opwarming.

Volgens Paunio is het probleem steeds groter aan het worden. Aangezien de Chinezen de invoer van afval aan het begin van het jaar hebben verboden, zijn de transporten omgeleid naar andere Aziatische landen met nog zwakkere milieucontroles. EU-recycling levert daarom een steeds grotere bijdrage aan het mariene afval en door de toenemende recycling zal het zwerfvuil alleen maar toenemen.

Volgens Paunio kunnen we beter ons afval dicht bij de bron verbranden. Dat gebeurt in Europa op zo’n schone manier, dat de impact op het milieu vele malen minder groot is. Het beleid van de EU is echter gericht op steeds meer recyclen om zo koolstofemissies – verantwoordelijk voor aardopwarming – te verminderen.