Record: twee kilometer staand vliegen


franki-zapata-povitryanij-flajbord-flyboard-air-4-750x469

Een Franse jetski-kampioen, Franky Zapata, heeft een nieuw record gevestigd: hij vloog ruim twee kilometer op een hoverboard.

Het bedrijf van Zapata deed vier jaar over het bouwen van de hoverboard, een apparaat waarmee je al staand door de lucht kunt vliegen. De met straalmotoren aangedreven Flyboard Air kan tien minuten in de lucht blijven.

De Flyboard Air is de opvolger van de Flyboard, een watersport-apparaat dat de bestuurder voortstuwt met een stevige waterstroom. Dat apparaat blijft met een grote slang vastzitten aan de turbine op een bijbehorend bootje op het water. De Flyboard Air daarentegen heeft vier turbomotoren aan boord van elk 250 pk. De brandstof komt uit een kerosinetank op de rug van de bestuurder. Zapata bestuurt de Flyboard Air door zijn gewicht te verplaatsen en met een afstandsbediening om gas te geven.

Zapata steeg op in het Zuid-Franse Sausset-les-Pins, in de buurt van Marseille, en legde 2.252 meter af, tien keer verder dan het vorige record dat werd gevestigd door een Canadese uitvinder. Volgens het bedrijf, Zapata Racing, is het in theorie mogelijk om met de Flyboard Air een hoogte te bereiken van drie kilometer en een maximumsnelheid van 150 kilometer per uur.