Rechtse politici mooier


Rechts is duidelijk knapper dan links, blijkt uit een opmerkelijk Zweeds onderzoek.

Niet nadenken, gelijk zeggen: wie is knapper, Mark Rutte of Job Cohen? Maxime Verhagen of Emile Roemer? De meeste mensen zullen waarschijnlijk de rechtse politici kiezen. Nederland loopt daarmee aardig in de pas. Ook in Finland is links lelijker dan rechts.

Dat blijkt uit een studie van Niclas Berggren van het Ratio Instituut in Stockholm. Hij liet 2500 Europeanen en Amerikanen foto’s zien van Finse politici met de eenvoudige vraag: wat vind je van het uiterlijk van deze mensen?

De rechtse Finnen werden steeds beoordeeld als attractief. Op een schaal van nul tot vijf kregen ze gemiddeld een 2,9; links scoorde 2,6. Dat sluit aan bij Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat je kunt zien wat iemand stemt.

Een verklaring voor dit verschijnsel heeft Berggren ook. Uit allerlei studies blijkt dat knappe mensen meer geld verdienen en succesvoller zijn. Dat zou tot een meer rechtse politieke overtuiging leiden. Mensen die met een minder knap uiterlijk gezegend zijn, kiezen schijnbaar eerder voor linkse sympathieën. De complete studie staat in het blad van het Forschungsinstitut zur Zukunft der Arbeit.