Recept killergriep geheim?


Wetenschappers van de Rotterdamse Erasmus Universiteit hebben in opdracht van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit een vogelgriepvirus gemaakt dat van mens op mens overdraagbaar is. In vijf vrij simpele stappen wordt het minder gevaarlijke H5N1-virus een killer van wereldformaat.

Foto: Flickr.com/ Steven W

Een knap staaltje werk van de Nederlanders dat ze door publicaties willen delen met wetenschappers overal ter wereld, maar daar wil Amerika een stokje voor steken. De overheid is bang dat terroristen de kennis gebruiken om een biologisch wapen te maken dat miljoenen mensen het leven kan kosten. Aan de wetenschappelijke bladen ‘Nature’ en ‘Science’ gevraagd ‘het recept’ niet te publiceren, zo wordt het vijf-stappenplan niet op grote schaal bekend gemaakt.

De hoofdredacteur van ‘Nature’ liet persbureau Reuters weten dat hij het niet per sé eens is met het Amerikaanse verzoek: “Het is van groot belang voor de volksgezondheid dat de details van het onderzoek beschikbaar zijn voor wetenschappers”. Met de onderzoeksresultaten kunnen andere wetenschappers op voorhand proberen een pandemie te voorkomen door bijvoorbeeld vaccins te ontwikkelen.

Electrische foto vogelgriepvirus

De Nederlandse virologen hebben hun bedenkingen bij het advies maar respecteren het en zullen binnenkort een aangepaste versie van hun tekst publiceren. Van de Amerikaanse overheid mogen de gegevens gedeeld worden met wetenschappelijke veld onder geheimhoudingsplicht. De Nederlandse onderzoekers denken dat dit niet gaat werken omdat de gegevens met honderden onderzoekers en overheden gedeeld moeten worden.

Zes jaar geleden was er een zelfde soort relletje toen wetenschappers het Spaanse griepvirus namaakten. Dat virus roeide in 1918 vijftig miljoen mensen uit en zou nu nóg meer mensen besmetten en mogelijk van het leven beroven. De angsten zijn tot nu toe ongegrond gebleken.

Follow Faqtman on Twitter