Read my hands


Wil je weten wat politici echt denken, let dan vooral op hun handen. Dat zegt een Nederlandse onderzoeker.

Het was een beroemde uitspraak van George Bush senior, read my lips, ik ga de belastingen niet verhogen. Uiteraard deed George de oudere dat wel. Politici liegen en bedriegen om verkozen te worden. Maar wat denken ze echt?

Daarvoor moet je beter naar hun handen kijken, zegt een Nederlandse onderzoeker. Daniel Casasanto van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen onderzocht video´s van grote toespraken van George Bush, John Kerry, Barack Obama en John McCain tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagnes in 2004 en 2008.

Obama met zijn rechterhand in gebruik. Hier kraakt hij waarschijnlijk McCain af.
Obama met zijn rechterhand in gebruik. Hier kraakt hij waarschijnlijk McCain af.

Zowel de twee rechtshandigen, Bush en Kerry, als de linkshandigen Obama en McCain benadrukken hun positieve agendapunten door gebaren met hun dominante hand.

De presidentskandidaten gebruikten hun andere hand vooral als het ging om negatieve uitingen, bijvoorbeeld om hun politieke tegenstander aan te vallen. Vooral McCain gebruikte zijn rechterhand (die bij hem niet dominant is) als hij het met Obama aan de stok had. Obama gebruikte van alle kandidaten zijn handen het minste.

Casasanto denkt dat de handen van politici kiezers kunnen helpen om te zien waar ze echt om geven. Heft Mark Rutte zijn handen op als hij over de standpunten van de PVV spreekt? Dan heeft hij er grote moeite mee.

Beeld © Dubesor | Dreamstime.com