Ratten zijn dankbaar en rancuneus


Voor wat hoort wat. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook ratten, die dankbaarheid kennen en dat tonen aan soortgenoten. Aan de universiteit van Bern (Zwitserland) is dat met een simpel experiment ontdekt. Vrouwelijke ratten zaten in kooitjes naast elkaar. Ze hadden de mogelijkheid om de buurvrouw met het indrukken van een hefboompje eten te geven. Of een heerlijk stukje banaan of een wat minder geliefde wortel.

De volgende dag werden de rollen omgedraaid. De ontvangers werden de uitdelers. Zij konden met een druk op de knop zorgen dat in het kooitje van de buurvrouw wat lekkere havervlokken werden onthuld. Daarbij was duidelijk te zien dat de ratten zich herinnerden of ze goed waren behandeld de dag daarvoor.

Ratten die banaan hadden uitgedeeld, kregen vaker havermout terug dan de zuinige types die op wortel hadden getrakteerd. Dat betekent dat ze niet alleen het principe van wederkerigheid toepassen, maar dat ze ook een geheugen hebben voor wie goed voor ze is geweest. Zelfs als er een slaapje overheen is gegaan. Waarom? Volgens de onderzoekers omdat ratten sociale wezens zijn, die belang hebben om te weten wie te vertrouwen is.

Het onderzoek verscheen in Biology Letters.