Ratten hitsig van katten


Foto: © Marina Maslennikova | Dreamstime.com

Als je een rat bent, blijf je uit de buurt van katten. Tenzij je een ziekte hebt waardoor je opgewonden wordt van kattenpis.

Bacteriën en parasieten hebben vaak een slimme manier om te overleven. Ze wekken bijvoorbeeld een ziekte op die diarree veroorzaakt. Met de diarree komen ze naar buiten, verontreinigen voedsel, om zo weer in een nieuwe gastheer of -vrouw te komen.

Bij ratten gaat een parasiet nog een stap verder. Toxoplasma gondii, de veroorzaker van toxoplasmose, zorgt er voor dat ratten seksueel opgewonden raken van kattenpis, ontdekten biologen. Normaal maken ratten dat ze weg komen, zodra ze de urine van katten ruiken. Maar toxoplasma nestelt zich in de hersens van ratten en verandert de waarschuwingssignalen in seksuele opwinding.

Voor de parasiet is dat handig. De rat ruikt de plas van een kat, raakt hitsig en gaat op zoek naar de bron. Vindt hij die eenmaal, dan is hij er natuurlijk geweest. Katten eten ratten. Op die manier komt de toxoplasma parasiet in de darmen van een kat waar hij zich thuis voelt. In de kattendarmen kan de parasiet zich vermenigvuldigen.

Veel katten hebben toxoplasmose. Of dat vaak via ratten in de kat komt, moet nog worden uitgezocht. Voor mensen is de parasiet ongevaarlijk. Alleen zwangere vrouwen moeten oppassen, de parasiet nestelt zich in de foetus en kan geboorteafwijkingen veroorzaken. Woon je als zwangere in een buurt waar ratten veel voorkomen, wees dan extra voorzichtig.

Het onderzoek naar de hitsige ratten en hun liefde voor katten staat momenteel in het vakblad PlosOne.

Follow Faqtman on Twitter