Ratten hebben snelheidsmeter


snelheidsmeter

Het Noorse echtpaar May-Britt Moser en Edvard Moser is beroemd in wetenschappelijke kringen. In 2014 kregen ze de Nobelprijs voor hun ontdekking dat ratten een kompas in het hoofd hebben, waardoor ze zich kunnen oriënteren in kleine ruimtes.

Nu hebben ze een ontdekking gedaan waardoor ze misschien nog een keer in aanmerking komen voor die prijs. Ratten, zo hebben ze geconstateerd, hebben ook een snelheidsmeter in hun hoofd. Aan de universiteit van Trondheim lieten ze ratten op een lopende band plaatsnemen. Om hen heen kwam een afdekking, zodat ze geen informatie uit de omgeving zouden krijgen. Toen werd de band aangezet.

Er waren drie verschillende snelheden, 14, 21 en 28 centimeter per seconde. Via elektroden werd ondertussen de hersenactiviteit van de knaagdieren gemeten. Die ging in twee hersengebieden, de entorinale cortex en de Hippocampus, omhoog bij een toename van de snelheid. Beide gebieden zijn betrokken bij ruimtelijke oriëntering en beweging. Zo’n 15 procent van de cellen in de entorinale cortex ging sneller werken. Volgens de Noren zijn dat de ‘snelheidscellen’.

Er was geen verschil of het experiment in het licht of donker werd uitgevoerd, wat het echtpaar Moser tot de conclusie brengt dat deze snelheidscellen onafhankelijk van de omgeving werken, ze zijn puur voor het meten hoe snel de rat gaat. Samen met de oriënteringscellen, geven ze de rat een zeer goed ruimtelijk beeld en een snelheidsmeter, schrijven ze in het vakblad Nature.