Ratten hebben dubbele kijk op de wereld


De rat heeft net als elk ander zoogdier ogen aan de zijkant van zijn kop. Maar in tegenstelling tot hen kan hij die ogen in tegengestelde richting draaien, op zo’n manier dat hij altijd de lucht in zicht heeft. Dat ontdekten wetenschappers van het Max Planck Institute for Biological Cybernetics.

Een aantal ratten kregen minuscule hogesnelheidscamera’s op hun kop bevestigd. Daarmee konden de onderzoekers de bliksemsnelle oogbewegingen registreren. Samen met de positie van het hoofd konden ze zo het blikveld van de ratten reconstrueren terwijl ze vrij rondliepen.

Tot verassing van het onderzoeksteam was het blikveld van de ratten heel anders dan verwacht. Wanneer de rat zijn kop omlaag bracht, draaiden zijn ogen weg van het topje van zijn neus. Stak hij zijn kop hoog in de lucht, dan bleven beide ogen recht vooruit kijken. Draaide het dier zijn kop naar een kant, dan bewoog het ene oog naar beneden en het andere naar boven. In alle omstandigheden zorgde de rat ervoor dat het ten minste één oog op de lucht had.

De onafhankelijke oogwegingen van de rat gaat dan weer ten koste van zijn dieptezicht. Mensen kunnen bijvoorbeeld het beeld van beide ogen fuseren, waardoor er een driedimensionaal beeld ontstaat. Maar voor de rat staat zijn overleving voorop, want stel je voor dat er ineens een roofvogel komt aanvliegen?

De studie is gepubliceerd in Nature.

Foto: Joanna Servaes/CC-BY-SA-3.0