Ratten feest van ziektes


New Yorkse ratten dragen achttien totaal onbekende ziektes met zich mee. Daarnaast zijn ze de dragers van bekende aandoeningen als E-coli en salmonella. Dat is de uitkomst van een studie door Columbia University, gepubliceerd in het vakblad mBio.

Om te ontdekken hoe schoon of vies de beesten in de grote stad zijn, werden 133 exemplaren gevangen met kooien en onderworpen aan een medisch onderzoek. De uitkomsten zijn schokkend. De knaagdieren bevatten allerlei ziektes die ze kunnen overdragen aan mensen via beten, speeksel, uitwerpselen en urine.

Tot schrik van de onderzoekers vonden ze bij één exemplaar zelfs het Seoul Hantavirus, dat officieel niet voorkomt in de VS. Deze ziekte veroorzaakt ebola-achtige bloedingen en is zeer gevaarlijk voor mensen. Wellicht is de rat meegelift op een vrachtboot uit Azië voor hij zich vestigde in New York.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgelijk gezien het grote aantal ratten in New York en andere grote steden. Het gevaar dat deze dieren een epidemie veroorzaken is niet groot, maar als dat gebeurt, zijn de gevolgen wel ernstig. In de Middeleeuwen brachten ratten de pest over. Daardoor kwam een derde van alle Europeanen om het leven.

Ratten uitroeien is geen optie meer. Zo’n 25 procent van de bruine ratten in Nederland is resistent tegen rattengif, merkten onderzoekers aan de Wageningen Universiteit.