Rare naam brengt ongeluk


Denk goed na voordat je je kind Splinter of Herfst noemt. Mensen met rare namen doen het minder goed op school en hebben moeite met daten.

Kinderen hoeven niet allemaal Emma, Sophie of Daan te heten. Maar kiezen voor Silver, Uniek of VIP is niet zonder gevaar. Onderzoek waarover Huffington Post schrijft, laat zien dat een rare naam het zelfvertrouwen van een kind kan schaden. Mensen met een onpopulaire naam zijn vaker eenzaam, hebben meer moeite met leren en roken vaker.

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van 12.000 deelnemers van datingsite eDarling. Die lieten ze verschillende testjes doen. Daaruit bleek dat de meerderheid van de kandidaten liever single bleef dan daten met iemand met een gekke naam. De mensen die op hun naam waren afgewezen, werden vervolgens ook ondervraagd. De meeste bleken ook nog eens te kampen met een laag zelfbeeld.

Volgens eDarling zijn onder de singles met ‘ongewenste’ namen ook meer rokers. Dat werpt de vraag op, of de nadelige gevolgen die worden toegeschreven aan een ‘rare’ naam wel met die naam te maken hebben. De namen die door proefpersonen minder aantrekkelijk werden gevonden, waren vooral namen die veel voorkomen in lagere sociale klassen. En dat zijn juist de groepen waar het opleidingsniveau lager ligt, meer wordt gerookt en meer mensen een gebrek aan zelfvertrouwen hebben.

Je kunt dus beter kiezen voor een naam die populair is bij de bevolkingsgroep waarin je hoopt dat je kind een partner vindt. Dus als je wil dat hij of zij later thuiskomt met de zoon of dochter van een popster, is Apple of Pilot Inspektor misschien een leuk idee.

Follow Faqtman on Twitter